Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. AOW-leeftijd bij pensioendeel pas in 2024 naar 67 jaar

De FNV gaat het pensioenakkoord dat dinsdag met het kabinet en werkgevers is gesloten voorleggen aan zijn leden.

Ingewijden melden tegenover de NOS dat onder meer is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt. Dit kost 4 miljard euro.

Volgens planning stijgt de AOW-leeftijd in de nieuwe plannen tot 66 jaar een vier maanden in 2022. Vervolgens gaat de AOW-leeftijd pas in 2024 naar 67 jaar. In de huidige planning gaat de AOW-leeftijd al in 2021 naar 67 jaar.

2. Een groep Facebook-aandeelhouders wil macht Zuckerberg beperken

Maar liefst 68 procent van de reguliere aandeelhouders van Facebook probeerde vorige week oprichter Mark Zuckerberg uit zijn functie als chairman te ontheffen, blijkt uit stemuitslagen van de aandeelhoudersvergadering van Facebook. In de VS kan een topman zowel uitvoerend bestuurder (CEO) als president-commissaris (chairman) zijn.

De gewone aandeelhouders wilden een onafhankelijke toezichthouder op Zuckerberg na alle schandalen rond datamisbruik en nepnieuws. De baas van de internetgigant heeft echter speciale stemrechten waardoor hij met een kleiner belang in Facebook toch controle uitoefent over het bedrijf. Zuckerberg kon het plan van de reguliere aandeelhouders daarom tegenhouden.

3. Duurzame supermarkt Marqt verliest de CEO al na 1 jaar door verschil in visie

Keten van duurzame supermarkten Marqt is op zoek naar een nieuwe directeur nadat Joost Leeflang het bedrijf heeft verlaten, ontdekte Distrifood. Hij was pas sinds juni vorig jaar als CEO verbonden aan Marqt, dat in de Randstad actief is. Aan de breuk ligt een verschil van ‘inzicht met de aandeelhouders over de strategie’ ten grondslag.

Leeflang was ingehuurd om de uitbreiding op te tuigen. Hij zag in Nederland ruimte voor 45 tot wel 60 winkels van de duurzame supermarkten. Op termijn wilde hij daarom ook de Randstad verlaten. Nu is de distributie nog geconcentreerd in Amsterdam.

4. Ministeries geven liefst €1,4 miljard uit aan extern personeel

De inhuur van adviseurs en ander extern personeel is de afgelopen jaren weer flink opgelopen, zo signaleert het AD. In 2018 werd hier door de ministeries liefst 1,4 miljard euro aan uitgegeven. Dat is 117 miljoen euro dan een jaar eerder. Volgens de krant overschrijden zes van de twaalf ministeries de eigen norm dat maximaal 10 procent van de personeelskosten naar externen mag gaan. Bij een aantal ministeries is dit 20 procent. Het gaat vooral om de inhuur van ICT-krachten.

5. Crowdfundingplatforms te soepel voor brakke bedrijven

Op crowdfundingplatforms mogen soms te makkelijk zwakke bedrijven geld lenen. Dat stellen onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico met dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer op basis van eigen onderzoek. Daarin wordt lector ondernemingsfinanciering Les van Teefelen aangehaald. Die stelt dat hij crowdfundingplatforms in Nederland "regelmatig technisch failliete bedrijven voorbijkomen, of leningen die niet kloppen met de jaarcijfers van de onderneming."

6. Stijgende huizenprijzen voelbaar in woonlasten Nederlanders

De woonlasten van Nederlandse huiseigenaren stegen de afgelopen jaar stegen harder dan in alle andere Europese landen, mede dankzij de forse stijging van huizenprijzen. Dat schrijft economenblad ESB op basis van een analyse van woonkosten in de eurozone.

De woonlasten voor nieuwe eigenaren stegen gemiddeld met 3,4 procent afgelopen jaar voor de eurozone als geheel, terwijl nieuwe huiseigenaren in Nederland gemiddeld 8 procent meer betaalden voor de kosten van een woning vergeleken met een jaar eerder.

7. Heineken neemt belang in Amsterdamse speciaalbiermaker Oedipus

Bierreus Heineken neemt een minderheidsbelang in de maker van speciaalbieren Oedipus, zo meldden beide bedrijven dinsdag. De Amsterdamse brouwer produceert biertjes zoals Mannenliefde, Thai Thai, Mama en Offline en heeft sinds 2015 een eigen brouwerij en café.

Grote spelers zoals Heineken houden de opkomst van speciaalbieren scherp in de gaten. Eerder nam Heineken het speciaalbiermerk Lagunitas uit de VS volledig over.

8. Variabele energietarieven dalen per 1 juli, maar vaste leveringskosten stijgen

Goed nieuws voor huishoudens met een variabel energietarief, zo lijkt het. Per 1 juli dalen de tarieven voor de levering van stroom en gas bij twee van de drie grote energieleveranciers, Eneco en Nuon/Vattenfall. Onlineprijsvergelijker Pricewise.nl heeft becijferd dat dit een huishouden dat 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas per jaar verbruikt gemiddeld 82 euro scheelt op jaarbasis.

Maar er zit een addertje onder het gras. Energieleveranciers verhogen de vaste lasten, waardoor de daling van de energierekening relatief klein is. "De energierekening blijft daarmee nog wel veel hoger dan die van vorig jaar rond deze tijd. Toen lag deze gemiddeld zo’n 250 euro lager", aldus Pricewise.

9. 'Elektrische auto wordt als occasions interessanter dan diesels en bezine-auto's'

Economen van ING zijn positief over de kansen van elektrische auto's op de occasionmarkt. In een woensdag verschenen analyse schrijven ze dat de restwaarde van elektrische auto's waarschijnlijk gunstiger wordt vergeleken met diesels en benzine-auto's.

Elektrische auto's worden vaak als lease-auto genomen en komen dan na vijf jaar op de occasionmarkt. ING verwacht dat nieuwe elektrische auto’s na vijf jaar 40 tot bijna 50 procent van hun nieuwwaarde behouden. "Dat is naar verwachting meer dan benzine-auto’s (35 tot 42,5 procent) en diesels (27,5 tot 35 procent). De bank denkt dat elektrische auto's daarom over pakweg zeven jaar boven aan het verlanglijstje staan van occasionkopers. Lees in dit verband ook: Elektrische auto als occasion kopen? 8 dingen om op te letten.

Nieuws gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!